Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2006

Το Ισραήλ απειλεί, με οικονομικά «όπλα», τους παλαιστίνιους

Από δημοσίευση στο Athens Indymedia:

To Iσραήλ δεν πληρώνει στην Παλαιστινιακή Αρχή τα έσοδα που έχει μαζέψει από τελωνεία, ΦΠΑ κ.λπ. (τα μαζεύουν οι ισραηλινές τελεωνειακές αρχές και τα αποδίδουν στην παλαιστινιακή αρχή). Ετσι, η παλαιστινιακή διοίκηση δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των 137.000 υπαλλήλων της για το μήνα Γενάρη. καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Η δικαιολογία του Ισραήλ, προφανής: δεν αποδίδει τα χρήματα διότι εκλέχθηκε η «τρομοκρατική» Χαμάς.


Επίσης: Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς λέει ότι θα συναντηθούν με τον Αμπάς για το σχηματισμό νέας κυβέρνηση

Από το Ρόιτερ:

Γάζα, 3/ Φλεβάρη (Reuters): Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είπε σήμερα, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της Χαμάς στη Γάζα, ότι αναμένεται να συναντήσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς το Σάββατο (αύριο) για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές.

Ο Χανίγιε είπε ότι ο Αμπάς και οι ηγέτες της Χαμάς μπορούν να «διαβουλευτούν αναφορικά με τη φύση της επόμενης κυβέρνησης" και να ορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνεδρίαση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου (εννοούν: του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου).»

Ακόμα: ρουκέτες στον ισραηλινό οικισμό του Σντερό. Απάντησε ο ισραηλινός στρατός.


Στο αρχικό θέμα:

Το Ισραήλ σταματά την πληρωμή φόρων (που παρακρατά) στην Παλαιστινιακή Αρχή

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανααστείλει τις πληρωμές φόρων και τελωνειακών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή, είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού

Ο Ranaan Gissin είπε στο BBC, ότι οι πληρωμές θα σταματήσουν επειδή η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κέρδισε τις εκλογές. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Οσλο, το Ισραήλ κα η παλαιστίνη κάνουν πληρωμές η μία χώρα στην άλλη για διάφορες οικονομικές συναλλαγές (στην πραγματικότητα, συμβαίνει το εξής: καθώς το ΙΣραήλ ελέγχει όλα τα τελωνεία και τα σημεία εισόδου αγαθών και ανθρώπων στα παλαιστινιακά εδάφη, εισπράττει τα τέλη και τους φόρους και μετά υποτίθεται πως τα δίνει στην παλαιστινιακή αρχή. Εχει έτσι ένα όπλο, οικονομικό, για κάθε λογής εκβιασμούς...).

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Μάζεν Σουνουκρουτ δήλωσε πως αυτή η κίνηση είναι μια «ανεύθυνη και ανησυχητική κίνηση» και ότι συνιστά __«συλλογική τιμωρία»__. Αυτά είναι δικά μας χρήματα, δεν μας τα δωρίζει το Ισραήλ», είπε στο Ρόιτερ, «το Ισραήλ πρέπει αμέσως να αποδεσμεύσει τα χρήματα, διότι ανήκουν στον Παλαιστινιακό λαό».

Πολιτική πίεση

Η Παλαιστινιακή Αρχή κανονικά θα έπρεπε να λάβει από το Ισραήλ περί τα 55 εκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη. Τώρα, δεν θα έχει να πληρώσει τους μισθούς 130.000 παλαιστίνιων δημόσιων υπαλλήλων...





Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ





Rafah crossing




ΑΕΠ: 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια


Πληθυσμός: 3,6 εκατομμύρια


ΑΕΠ κατά κεφαλήν: 934 δολ. ΗΠΑ


Ξένη βοήθεια κατά κεφαλή: 469$


Αλλαγή στο ΑΕΠ κατά κεφαλή από το 1999: -38%


Δείκτης φτώχειας (ποσοστό του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας): 48%


Ανεργία: 27%





Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς "Πληθυσμός";

Filistine είπε...

Ναι, όντως χρειάζεται μια διευκρίνιση: το BBC, απ' όπου και τα στοιχεία, αναφέρεται προφανώς στα 3,6 εκατομμύρια παλαιστίνιους πυο ζουν στα κατεχόμενα εδάφη (Γάζα και Δυτική Οχθη). δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, άλλα 5 εκατομμύρια παλαιστίνιους που ζουν ως πρόσφυγες στα γειτονικά κράτη.